Oamenii par sa nu fi invăţat nimic din istorie. Sistemul se prăbuşeşte şi odată cu acesta oamenii fac la fel. Intra in depresie, îşi pierd vitalitatea pentru că odată cu dispariţia sistemului nu mai au ţeluri ergo nu mai au pentru ce trăi. Lucrurile astea pot fi interpretate şi privite din foarte multe unghiuri, dar se pare că oamenii uită poate de cel mai realist unghi, cel al istoriei.

Colapsul are un sens pur negativ şi e urmat de vid. În mod pur teoretic poate aşa şi este, dar dacă dăm o geană peste istorie, ne dăm seama că orice colaps este urmat de reconstruire, de o renaştere în sine a sistemului. Întrebarea e în schimb alta: Cum se reconstruieşte sistemul? Îl clădim la fel ca prima dată sau îl mulăm pe contextul prezent, pe realitatea actuală?

Răspunsul logic ar fi evident îl modificăm, îl facem mai solid pentru că antecedentul îl avem, ştim unde am greşit la primul sistem.

Unde a greşit presa scrisă când a apărut online-ul? (Poate discuţia mă depăşeşte dar evident blogul îmi permite să opinez). Presa a greşit când şi-a dat serviciile gratuit. E atât de simplu încât ne ustură la ochi şi încercăm să săpăm până dăm de mlaştină. Oare presa moare pentru că tineri neprofesionişti şi prea puţin citiţi au pătruns in sistem sau pentru că ziariştii s-au supus intereselor politice ale patronatelor sau, sau, sau? Ne lamentăm aiurea. Acum 20 de ani după revoluţie, nu s-au supus patronatelor? Sau acum tot atâta timp nu se scria despre cloşca cu ouăle de aur, aia da, era jurnalism de calitate făcut de oameni profesionişti şi nu de ţâncii aştia.

Discuţiile legate de lipsa de profesionalism, deontologie şi alte cele sunt evident valabile, dar efectele acestor lipsuri abia combinate cu proasta menajare a online-ului devin fatale. În S.U.A de ce se închid ziarele? NYT zice că boala lungă a presei americane a început acum trei ani când jurnaliştii au fost numiţi stenografii regimului Bush. Bun, dar să presupunem că nu urmează o criză financiară şi că online-ul nu câştigă drastic teren, oare aceşti stenografi ai regimului Bush ce ar face acum? Ar semna în continuare în ziarele care, în mod regretabil, s-au închis.

“Fenomenul e similar cu disparitia organismelor neadaptate prin selectie naturala. Nu e nici bun, nici rau, este.” CTP

Iată de pildă tindem să uităm de mosntrul care a precedat internetul, televiziunea. În anii 60 nu doar presa era terifiată de efectele televiziunii ci şi casele de producţie cinematografică.  MGM, Warner Brothers precum şi Disney şi-au încetat activitatea în ceea ce priveşte lungmetrajele animate, dar nu au ezitat să se adapteze, la fel a făcut şi presa vizavi de audiovizual.

Internetul bagă azi presei beţe în roate şi ce facem sau mai bine zis ce s-a făcut?  S-au obişnuit cititorii cu informaţia furnizată gratuit.

Colaps, reconstruire şi da capo.

Despre viitorul presei americane şi cum ar trebui reconstruit sistemul aici.


Advertisements